Trykkbølge

Radial trykkbølgebehandling (ESWT) er en fysikalsk behandling som brukes ved langvarige seneplager og smertetilstander i muskel-/skjelettsystemet. Behandlingen består av å sende en rekke høyenergi-lydbølger inn i skadet vev. Dette er med på å sette i gang tilhelingsprosessen og legge til rette for at kroppen kan lage nytt, friskt vev.

Hva kan behandles med trykkbølger?
Trykkbølgebehandling brukes mest på seneplager og smerter i skulder, albue, hofte, kne, akilles-sene og fotsåle. Tilstandene oppstår ofte som følge av over- og/eller feilbelastning over tid.

De vanligste plagene vi behandler er:
• Skulder: Kalkskulder og supraspinatus-tendinose
• Hofte: Trochanter-tendinose og bursitt (slimposebetennelse)
• Albue: Tennisalbue, musearm og golf-albue.
• Kne: Jumper’s knee/hopperkne og runner’s knee/løpekne
• Legg: Akilles-tendinose og beinhinnebetennelse.
• Fot: Plantar fascitt.

Hvordan foregår behandlingen?
Du vil først få en grundig undersøkelse av fysioterapeut eller kiropraktor. Basert på funnene fra den kliniske undersøkelsen, vil trykkbølgen bli applisert på det skadede området. Selve behandlingen er rask, og tar fra 4 til 8 minutter. Behandlingen kan føles ubehagelig, men det er sjelden nødvendig med smertestillende etterpå. Den har ingen bivirkninger, men hard fysisk aktivitet av det behandlede området skal unngås i 48 timer etter behandling.

Hvor ofte og hvor mange behandlinger er nødvendig?
Behandlingen utføres 1 gang i uken og det er vanlig å oppnå smertelindring i løpet av 3 behandlinger. Man har som oftest 3-5 behandlinger, og den gjøres ofte i kombinasjon med annen fysioterapeut- eller kiropraktorbehandling.